Meditatie

Meditatie of Mindfulness is het stil, ontspannen en met aandacht aanwezig zijn bij datgene wat er is op dat moment zonder een oordeel of verwachting. Dit kan in een zittende, liggende, staande of lopende houding, maar ook in de dagelijkse handelingen.

Ons hoofd zit vaak vol met gedachten over wat er nog gedaan of bereikt moet worden. We zijn gericht op de toekomst of het verleden, maar bijna nooit op het ‘hier en nu’. Dit geeft stress en innerlijke onrust. Door oefeningen en het werken aan een verhoogde concentratie in het met ‘aandacht aanwezig zijn’, kan het hoofd ‘leger’ worden. Je kunt dan innerlijke rust, ontspanning, wijsheid en inzicht ervaren.

De methoden die gebruikt worden in de yoga- meditatieles zijn divers en wisselend; ademtechnieken, visualisaties, affirmaties, concentratie en focus, handmudra's (houdingen), aandacht, actieve en stilte meditatie, hartmeditatie, aanwezig zijn, diverse ontspanningstechnieken en zachte bewegingen. Deze methoden zijn o.a. afkomstig uit de Dru en Hatha Yoga, Mindfulness, Vipassana, Osho traditie en Haptonomie.


Klik op de meditatie voor een korte uitleg:

Vipassana

Vipassana betekent inzicht.Deze meditatie is ontwikkeld door de boeddhistische monnik Thich Nhat Than. Je oefent opmerkzaamheid en liefdevolle vriendelijkheid. Hierdoor blijf je beter in het hier en nu. Je doet dit in een zittende, lopende of liggende houding.

Nadabrahma

Nada betekent geluid. Brahma betekent universum. Deze meditatie is ontwikkeld uit Tibetaanse technieken en verfijnd door Osho. Osho was een guru (meester) en schrijver uit India en is bekend geworden van de Bhagwan (zelfrealisatie) beweging. Je maakt een zoemend geluid en daarna bewegingen met de handen om de energie van het hart te laten stromen. Hierdoor kom je meer in balans. Je doet deze meditatie zittend en op het einde liggend.

Bodyscan en Yoganidra

In de bodyscan ga je het hele lichaam met aandacht langs. Hierdoor ontspan je. Yoga betekent balans en Nidra ‘slaap’. In de Yoganidra maak je een reis van 61 punten door het lichaam heen. Je komt hierdoor in een diepe ontspanning in je lichaam en je hersenhelften komen in balans. Deze meditatie wordt liggend gedaan.

Hara

Hara betekent ‘bron van levenskracht’. Deze meditatie is afkomstig uit de Aikido. Je maakt vanuit een zittende houding een draaiende beweging. Deze meditatie ontspant, stabiliseert, centreert en harmoniseert je.

Shaken en Stilte

Shaken is een lichaamsgerichte oefening, waarbij je staand een schuddende beweging maakt. Het is een goede voorbereiding op de Stilte meditatie. In deze zittende meditatie richt je middels instructie op verschillende gebieden in jezelf. Daarna ga je in stilte zelf verder. Je komt hierdoor meer in contact met jezelf.

Nataraj

Nataraj is de god van de dans. In deze door Osho ontwikkelde meditatie ga je dansen in overgave, waardoor je de controle los kunt laten. ‘Dans wordt meditatie wanneer de danser verdwijnt’. Na afloop is er een liggende ontspanning. Deze meditatie helpt je om meer in je lichaam aanwezig te zijn en te ontspannen.

Ouder-kind (4-12 jaar)

In deze meditatie ga je samen met je (klein)kind, nichtje, neefje of buurkind yoga-oefeningen doen, luisteren naar een prachtig verhaal, waar een heel moedig kind de hoofdrol in speelt, samen ontspannen én tot slot iets leuks knutselen als herinnering. Deze meditatie is ontspannend, geeft zelfvertrouwen en is heel leuk om samen met je kind te doen.
Let op de prijs voor deze meditatie verschilt: € 20 per ouder-kind koppel.

Gibberisch

Gibberisch betekent klank. In deze door Osho ontwikkelde meditatie ga je wartaal spreken om het actieve denken los te laten. Vervolgens ga je via een geleide meditatie steeds meer naar de stilte in jezelf. Je doet dit zittend en tot slot ga je liggen waarbij je je nog meer ontspant en stiller wordt van binnen. Deze meditatie helpt je om het continue patroon van verbalisatie te doorbreken en de stilte in jezelf toe te laten.

Adem en Silent Sitting

De ademmeditatie is een oefening die het functioneren op de ‘automatische piloot’ doorbreekt. Silent Sitting is een zittende meditatie waarbij je niets doet, maar enkel aanwezig bent bij alles wat zich aandient. Hierdoor creëer je een ruimte van Zijn, waardoor vanuit rust jouw systeem zich kan reguleren en regenereren.

Kundalini

Kundalini betekent levensenergie. In deze door Osho ontwikkelde meditatie begin je in een staande positie en laat je het lichaam losjes schudden, waardoor je blokkades uit je lichaam schudt. Vervolgens ga je vrij dansen om daarna in een staande of zittende houding te observeren wat er gebeurt in jou. Liggend sluit je af. Door deze meditatie gaat je levensenergie beter stromen en voel je je levendiger en meer ontspannen.